Pets Pride blog

Is mijn kat te zwaar?

Is mijn kat te zwaar?

Een gezond gewicht is essentieel voor de algehele gezondheid van je kat. Maar hoe weet je of je harige vriend te zwaar is? En wat kun je eraan doen? In dit artikel bekijken we hoe je kunt bepalen of je kat te dik is en hoe een voerautomaat kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht.

 

Hoe bepaal je of je kat te zwaar is?

Als eerste kan je voelen bij de ribben en de taille. De ribben moet niet overduidelijk visueel zichtbaar zijn, maar wel makkelijk te voelen. Daarnaast moet je kat een duidelijke taille hebben. Bij twijfel is het verstandig om te consulteren met een dierenarts. Zij zullen een deskundige beoordeling doen van het gewicht en de gezondheid van je kat. 

 

Waarom is een gezond gewicht belangrijk voor katten?

Het is natuurlijk logisch dat je een gezonde kat wil. Gezonde katten hebben een verbeterde en langere levenskwaliteit en levensduur. Overgewicht kan zorgen voor gezondheidsproblemen zoals diabetes, gewrichtsproblemen en hartaandoeningen. Dat wil je het liefst allemaal voorkomen!

 

Hoe kan een voerautomaat helpen?

-  Een voerautomaat zorgt voor portiecontrole. Je weet exact hoeveel en wanneer het gegeven wordt, waardoor overvoeding voorkomen wordt. 

- Vaker een kleinere portie geven, komt veel dichter in de buurt van het natuurlijke eetpatroon van katten. Op deze manier kan alles goed verteerd worden. 

- Reguliere voedingsschema's zorgen voor consistentie in maaltijdtijden en dit bevordert een gezonde eetgewoonte

- Sommige katten gaan door stress overeten wanneer de eigenaar afwezig is of wanneer er een grote verandering is. Een voerautomaat voorkomt dat een kat gaat overeten op zulke momenten. 

 

Tips voor het gebruik van een voerautomaat

- Kies een automaat die past bij de behoeften van je kat, zoals het type voeding en de grootte van de porties, maar ook zeker bij de behoefte van de eigenaar. Zo kan je kiezen voor een voerautomaat met een mobiele applicatie en een camera om altijd even mee te kijken, of je kan even tegen je kat praten om 'm gerust te stellen (zoals met deze voerautomaat). 

Introduceer de voerautomaat langzaam om je kat eraan te laten wennen. Maar zodra ze weten dat er eten uit komt, zullen de meeste kat snel dol erop zijn!

- Als je twee katten hebt, kan je ook kiezen voor een duo voerautomaat (zoals deze voerautomaat).

- Blijf de lichaamsconditie van je kat controleren en pas het voedingsschema en de voedingsporties indien nodig aan.

 

Andere strategieën voor gewichtsbeheer bij katten

Naast een voerautomaat zijn er ook nog andere dingen om in de gaten te houden. Je kat heeft ook voldoende beweging nodig. Sommige katten hebben hiervoor wat stimulatie nodig, zoals interactief speelgoed en speelsessies. 

Als je denkt dat je kat (zwaar) overgewicht heeft, kan het ook raadzaam zijn om een dierenarts in te schakelen. De dierenarts kan je kat beoordelen en eventueel dieetvoer voorschrijven.

 

Een gezond gewicht is belangrijk voor je kat. Het heeft directe invloed op zijn of haar gezondheid en welzijn. Door middel van voldoende beweging en het gebruik van een voerautomaat kun je ervoor zorgen dat je kat op een gezond gewicht blijft. Als je je zorgen maakt over het gewicht van je kat: Raadpleeg dan altijd een dierenarts of een andere expert. Zij kunnen je verder adviseren, zodat je kat een lang en gelukkig leven kan leiden!